Dinant-Charlesville Mezieres (maandag 9 juni 2025)
9 juni 2025 - Charleville-Mézières, Frankrijk
Dinant - Charlesville Mezieres: 111,15 km
Gem. Snelheid: 18,8 km/u
Tijd gefietst: 5:54 uur
Hoogtemeters: 233 m
Kcal verbruikt: 2453 kcal
Gem. Hartslag: 118 bpm
Vanochtend werden we wakker met een strakblauwe lucht en een spiegelende Maas. Kortom, zon en wat nog belangrijker was, nauwelijks wind. Om 7 uur zaten we aan het ontbijtbuffet. Zoals het ons Hollanders betaamt werd er ook een lunchpakket klaargemaakt. We vonden dat dat wel kon voor de prijs van €16 pp die ze voor het ontbijt rekenden. Iets voor 8 uur trokken we de deur van de fietsenstalling achter ons dicht en konden we gelijk de route op die voor het hotel langs liep. Vanwege het vroege tijdstip en de weersomstandigheden hing er een heel mooi laagje mist op de maas. Bij chateau de Freyr zagen we ineens iets onwerkelijks aan de overkant hoog in de lucht. Er liep iemand in de lucht! Over een kabel die tussen 2 heuveltoppen gespannen was. De foto’s en filmpje die we gemaakt hebben bewijzen dat het geen droom was. Na een uurtje fietsen reden we bij Givet Frankrijk binnen. Het was er nog rustig en het uitzicht vanaf de Maas op Givet was er een om in te lijsten. De prachtige kade met boven de stad het machtige en immens grote Fort Charlemont. Hier moeten we beslist nog een keer naar terug met de auto om dit te bezoeken. Net na Givet werden we ineens geconfronteerd met een monsterlijke kerncentrale van zeer grote omvang. En dat midden in een prachtig stukje natuur. De Fransen doen hier kennelijk niet moeilijk over. Het is immers schone energie. Over strak geasfalteerde jaagpaden langs de Maas ging het naar Montherme. Hier ligt een camping waar Mariken een mooie jeugdherinnering aan heeft. Het was een vakantie met haar ouders en hun vriendengroep. Er werd een vlot gebouwd waarmee de kinderen een stukje de Maas afgezakt zijn. Tonny kent alleen de verhalen en de foto hiervan. Het laatste stukje richting Charlesville Mezieres ging in een straf tempo. Tonny had er zin in. Iets voor 15:00 uur stond ons tentje dan ook al opgezet op de camping. Snel douchen en op naar het oude centrum voor het avondmaal. De winkels waren immers dicht op 2e pinksterdag (dachten we). In het centrum was het een drukte van jewelste en waren er meerdere winkels open. Er blijkt dit hele Pinksterweekend het Fetes de la Biere (bierfeesten) te zijn. Het hele historische plein stond vol met eet- en dranktentjes met de bijbehorende terrasjes erbij. Bij een restaurant aan de rand van het plein hebben we nog een plekje kunnen vinden voor het avondeten (wat erg lekker was). Vandaag hebben we weer wat geleerd over de Fransen. Ze houden van feesten, fietsen (vooral stroomafwaarts) en wandelen (op het fietspad). Het was in de buurt van de stadjes en dorpjes dus best wel druk. Vakantiefietsers blijken ook massaal stroomafwaarts te fietsen. We zijn er een heleboel tegengekomen. Wij daarentegen zijn tegendraads en fietsen de route stroomopwaarts naar de bron van de Maas. Van laag naar hoog dus.

Geniet ervan, heb voor jullie beiden heel veel respect, en mooi dat jullie dit samen doen.
Zorg goed voor elkaar, en heel veel plezier nog.
Dikke knuf voor jullie.